冬は魚:ふぐ
1967 Japan ( from top: 10 March, 30 June, 10 February )
Fugu / painted by Shingo Yamada ( 1908 – 1977 )
I was grown up in Yamaguchi prefecture, which is known for Fugu fishing. I remember once my grandfather caught this funny looking but poisonous fish and my mother took it to a fishmonger who had a license to prepare it for sashimi.
Recently I am more concerend about what I eat – not just the safety of it, but also the impact of commercial fishing on the environment. Then I started to look up names and the recent statistics. This list is helpful for getting some idea, from their names.
昭和42年2月~6月発行
魚介シリーズ
トラフグ / 原画: 山田申吾 ( 明治41 – 昭和52 )
山口県で育ったのでフグは身近な魚でした。祖父が近くで釣って帰って、母が免許を持った魚屋に持ち込んでさばいてもらったのを憶えています。
近頃、日常的に食べるものがどんな風に育ったり捕獲されたりしているのか、魚好きのわたしたちによる消費が環境にどんな影響を与えているのか気になります。けれど、魚についてあまりに何も知らないので、この一覧表の助けをかりて魚の名前と姿を見比べることから始めようと思います。
or look for this blue label !
http://en.wikipedia.org/wiki/Marine_Stewardship_Council
I also eat only fish from sustainable fishing :o)
Thanks, Jürgen. This blue label is really useful!